Kennisbank

Documenten over en voor Mentale gezondheidsnetwerken op een rij.

Webinar ‘Het verkennend gesprek: hoe doe je dit samen en wie heeft welke rol?’ (17 oktober 2024)

Een verkennend gesprek wordt altijd gevoerd door hulpverleners van de ggz en sociaal domein en zoveel mogelijk met ervaringsdeskundigheid. Maar hoe gaat dat precies in de praktijk? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Wat is de rol van de persoon, naasten en ervaringsdeskundigen? In dit webinar deelden medewerkers van Centraal Toeleidingspunt ggz Arnhem/Nijmegen hun ervaringen.

Webinar ‘Mentale gezondheidsnetwerk en verkennend gesprek – financiering en contractering’ (4 oktober 2024)

De activiteiten van Mentale gezondheidsnetwerken (inclusief de coördinatie ervan) worden betaald uit transformatiemiddelen, Zorgverzekeringswet en door gemeenten. Wat zijn de landelijke kaders hiervoor? Hoe verloopt de contractering? Kijk voor antwoorden ons webinar van 4 oktober 2024 terug.

Webinar ‘Een Mentale gezondheidsnetwerk: hoe organiseer je het?’
(26 september 2024)

Het Mentale gezondheidsnetwerk moet mensen met psychische en sociale problematiek en hun naasten zo snel en goed mogelijk helpen. Hoe organiseer je dat met elkaar vanuit de Werkwijze? Kijk ons webinar van 26 september 2024 terug. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit Zuid-Limburg zie je hoe hulpverleners met elkaar samenwerken en hoe de verschillende functies (verkennend gesprek, informatie over wachttijden, transfermechanisme en domeinoverstijgend casuïstiek overleg) daarbij worden ingezet.

Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken

De Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken beschrijft de financiering van Mentale gezondheidsnetwerken. De leidraad bevat informatie over proces, kaders en randvoorwaarden.

Handreiking aanvraag transformatiemiddelen

In het IZA worden transformatiemiddelen beschikbaar gesteld voor onder andere de transformatie naar Mentale gezondheidsnetwerken. Deze handreiking is opgesteld om aanvragers te ondersteunen bij het aanvragen van transformatiemiddelen.

Contracteerproces Zvw

Voor functies die uit de Zvw worden gefinancierd, maken Mentale gezondheidsnetwerken afspraken met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland heeft de stappen in dat proces in beeld gebracht.

Businesscase Mentale gezondheidsnetwerken 2025-2028

De businesscase bevat ramingen van de effecten die we landelijk verwachten van het samenwerken in mentale gezondheidsnetwerken en van de verkennende gesprekken.

Brief over bekostiging verkennend gesprek van Minister aan Tweede Kamer

Op 17 mei 2024 heeft Minister Helder van VWS de Tweede Kamer geïnformeerd over haar voornemen om de NZa een aanwijzing te geven. Deze aanwijzing heeft de NZa nodig om per 2025 de prestatie voor de bekostiging an het verkennend gesprek in te voeren.

Praatplaten bekostiging Mentale gezondheidsnetwerken

Het programma heeft in vier praatplaten samengevat hoe de bekostiging van het verkennend gesprek en van de overige functies er hoogstwaarschijnlijk uit gaat zien in de jaren 2024 tot en met 2026.

Advies NZa bekostiging verkennend gesprek en overige functies

De NZa heeft in overleg met veldpartijen het ministerie van VWS geadviseerd over de bekostiging van het verkennend gesprek en van de overige functies van Mentale gezondheidsnetwerken.

Whitepaper Leiderschap, Transitie & Transformatie

Whitepaper Leiderschap, Transitie & Transformatie: Over ingrijpende veranderingen en hoe leidende principes hierbij behulpzaam kunnen zijn

Aan de slag met regionale governance

In opdracht van de IZA-thematafel Regionale Samenwerking stelden de auteurs een overzicht op van de belangrijkste aspecten van Governance binnen de regionale samenwerking.

Standpunt Zorginstituut Nederland over verkennend gesprek

Zorginstituut Nederland concludeert in dit standpunt dat de inzet van de huisarts en ggz-professionals in het verkennend gesprek verzekerde zorg is. Daarmee kan het worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

Werkwijze Mentale gezondheidsnetwerken

Deze Werkwijze is de handleiding voor de partijen die in de regio werken aan het Mentale gezondheidsnetwerk.

Verkenning van het verkennend gesprek

Een belangrijke functie van het Mentale gezondheidsnetwerk is het aanbieden van het verkennend gesprek. In september 2023 publiceerde de Nederlandse ggz - deelnemer in het programma Mentale gezondheidsnetwerken - een document met informatie over regionale ervaringen met het verkennend gesprek.

Leren van regionale samenwerkingsstructuren

Onderzoeksbureau Berenschot heeft op verzoek van het Ministerie van VWS een impressie opgesteld van de belangrijke aspecten van regionale governance.

‘Iedereen kent Oscar’

Adviesrapport met de toetsing en praktische en theoretische onderbouwing van de Leidende principes Mentale gezondheidscentra.

Integraal Zorgakkoord 2022

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Die afspraken gaan ook over Mentale gezondheidsnetwerken. In het IZA heten die mentale gezondheidscentra.

Een initiatief van