Webinars over theorie en praktijk van Mentale gezondheidsnetwerken
Het programma Mentale gezondheidsnetwerken organiseert inspirerende webinars. Ze gaan in op ‘de theorie’ uit de Werkwijze en de Leidraad en tonen praktijksituaties. Er is ruimte voor verdiepende vragen. Deelname is gratis na aanmelding. Eerdere webinars staan onderaan deze pagina. Ze zijn terug te kijken in de Kennisbank.
Samenwerken in Mentale gezondheidsnetwerken: van experiment naar opschalen en systeem-leren!
donderdag 23 januari 2025
19.00 tot 20.00 uur
In het IZA is afgesproken dat per 2025 de ontwikkelde werkwijze voor Mentale gezondheidsnetwerken wordt toegepast in alle regio’s. Afgelopen jaar is de werkwijze opgeleverd, is de bekostiging gerealiseerd en zijn in veel regio’s experimenten gestart met het verkennend gesprek, ingebed in een bredere samenwerking. We horen dat opschalen moeilijk is. Vaak vanwege het ontbreken van de juiste randvoorwaarden, maar ook doordat de eigen organisatie nog niet is aangesloten op de nieuwe werkwijze. Ook horen we dat de IZA-afspraken tot veel overleggen leiden, maar niet altijd verandering in de praktijk laten zien. André Schaminée, partner bij TwynstraGudde, kijkt met een ontwerp- en veranderbril naar transities en transformaties. Hij gaat vanuit zijn ervaring met verschillende maatschappelijke transitieopgaven aan de hand van voorbeelden in op de complexiteit en op diepte van de verandering die bij transities nodig is: zowel in de structuur, de werkwijze als in de cultuur. En ook: wat is daarbij de menselijke maat?
Dit webinar wordt voorbereid door De Nederlandse ggz en ZN.
Wat doet het sociaal domein voor de mentale gezondheid van inwoners?
donderdag 13 februari 2025
16.00 tot 17.15 uur
Eén van de kernelementen van Mentale gezondheidsnetwerken is het (als dat passend is) ombuigen van zorgvragen naar het sociaal domein en sociaal domein professionals. Maar wat doen deze professionals, sociaal werkers bijvoorbeeld, nu precies? En hoe kijken zij eigenlijk naar mentale gezondheidsvragen?
Het sociaal werk denkt en handelt vooral collectief en preventief, is aanwezig dichtbij inwoners in buurten en wijken en stimuleert via onderlinge verbinding de samenredzaamheid en de zelfredzaamheid.
In hun dagelijkse praktijk bieden sociaal werkers al heel regelmatig ondersteuning aan inwoners die kampen met (ernstige) mentale gezondheidsproblemen. Zij zien veel toegevoegde waarde in de samenwerking met zorgpartijen zoals huisartsen en ggz. In de Mentale gezondheidsnetwerken kan de samenwerking uitgebouwd worden, en nog krachtiger.
In dit webinar krijgt u meer inzicht in het sociaal werk, de visie van waaruit zij werken aan mentale gezondheid, in concrete activiteiten en in hoe deze de verbinding met zorgpartijen kan versterken.
Dit webinar wordt voorbereid door Sociaal Werk Nederland.
Mentale gezondheidsnetwerken verbinden met het sociaal domein
Datum en tijd nog te bepalen
Welk aanbod is er in het sociaal domein rond het Mentale gezondheidsnetwerk? Denk aan laagdrempelige steunpunten, werktoeleiding, schuldhulpverlening etc.
Dit webinar wordt voorbereid door VNG in samenwerking met SWN.
Aanmelden binnenkort mogelijk.
Samenwerking in de wijk en het Mentale gezondheidsnetwerk
donderdag 27 februari 2025
16.00 tot 17.15 uur
Mentale gezondheidsnetwerken worden georganiseerd op regionaal niveau. Ze maken ook afspraken over hoe de partijen samenwerken in de wijk voor mensen die door psychische problemen tijdelijk ontregelen. Hoe werken hulpverleners op wijkniveau met elkaar samen en wat kan worden verwacht van de ggz?
Aanmelden binnenkort mogelijk.
Terug te kijken: Een Mentale gezondheidsnetwerk: hoe organiseer je het?
donderdag 26 september 2024
16.00 tot 17.15 uur
Het Mentale gezondheidsnetwerk moet mensen met psychische en sociale problematiek en hun naasten zo snel en goed mogelijk helpen. Hoe organiseer je dat met elkaar vanuit de Werkwijze? We laten aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe hulpverleners met elkaar samenwerken en hoe de verschillende functies (verkennend gesprek, informatie over wachttijden, transfermechanisme en domeinoverstijgend casuïstiek overleg) daarbij worden ingezet. Ook afspraken over onderlinge raadpleging en samenwerken in de wijk komen aan bod.
Dit webinar wordt voorbereid door InEen in samenwerking met De Nederlandse ggz, VNG en ZN.
De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.
Terug te kijken: Mentale gezondheidsnetwerk en verkennend gesprek - financiering en contractering
vrijdag 4 oktober 2024
11.00 tot 12.15 uur
De activiteiten van Mentale gezondheidsnetwerken (inclusief de coördinatie ervan) worden betaald uit transformatiemiddelen, Zorgverzekeringswet en door gemeenten. Wat zijn de landelijke kaders hiervoor? Hoe verloopt de contractering?
De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.
Terug te kijken: Het verkennend gesprek: hoe doe je dit samen en wie heeft welke rol?
donderdag 17 oktober 2024
16.00 tot 17.15 uur
Een verkennend gesprek wordt altijd gevoerd door hulpverleners van de ggz en sociaal domein en zoveel mogelijk met ervaringsdeskundigheid. In dit webinar delen medewerkers van Centraal Toeleidingspunt ggz Arnhem/Nijmegen hun ervaringen. Hoe geven zij het verkennend gesprek praktisch vorm? Op welke wijze benutten zij in het gesprek de kennis en kunde uit het sociaal en zorg domein? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Wat is de rol van de persoon, naasten en ervaringsdeskundigen? En leidt het verkennend gesprek tot andere, beter passende oplossingen?
Dit webinar wordt voorbereid door De Nederlandse ggz en Sociaal Werk Nederland.
De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.
Terug te kijken: Samenwerken in het Mentale gezondheidsnetwerk: de rol van de huisarts
donderdag 28 november 2024
19.00 tot 20.00 uur
Wat is de rol van de RHO en huisarts (POH) bij de aanmelding en voorbereiding van het verkennend gesprek? Welke informatie wordt uitgewisseld? Hoe werken huisartsen, ggz en sociaal domein samen en wie heeft welke verantwoordelijkheid? In dit webinar vertellen kaderhuisartsen GGZ Nelly van der Gaarden en Noor Pelger over hun praktijkervaring in verschillende regio’s.
Dit webinar wordt voorbereid door LHV in samenwerking met InEen, V&VN, De Nederlandse ggz en SWN. Accreditatie voor huisartsen is toegekend (1 punt).
De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.
Terug te kijken: Werken aan wachttijden, hoe doe je dat nu concreet?
donderdag 12 december 2024
15.00 tot 16.30 uur
Hoe kun je je organisatie en therapeutische setting optimaliseren om binnen een bepaald tijdsbestek zoveel mogelijk mensen met psychische problemen kwaliteitsvol te helpen? Hoe maak je de ‘grenzen van de zorg’ zichtbaar, gegeven een beschikbaar budget? Onderwerpen waar Jo De Grave in dit webinar op in gaat.
Jo was eerder directeur patiëntenzorg van een ggz instelling in Vlaanderen en werkte als directielid en kwaliteitsmanager in de ambulante gespecialiseerde ggz. Hij is master biomedische wetenschappen en organisatie van de gezondheidszorg (Vrije Universiteit Brussel) en werkt als consultant. De laatste jaren heeft hij de dynamiek van de wachttijden onderzocht. Hij gaat onder meer samen met directies en behandelaren aan de slag om de doorstroom binnen ggz-aanbieders te optimaliseren. Het leggen van verbanden tussen real time operationele data, inzichten uit de wachtrijtheorie, concepten van procesmanagement en therapeutische principes zijn hierbij cruciaal.
Dit webinar wordt voorbereid door de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz.
De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.