Webinars over theorie en praktijk van Mentale gezondheidsnetwerken

Het programma Mentale gezondheidsnetwerken organiseert inspirerende webinars. Ze gaan in op ‘de theorie’ uit de Werkwijze en de Leidraad en tonen praktijksituaties. Er is ruimte voor verdiepende vragen. Deelname is gratis na aanmelding. Eerdere webinars staan onderaan deze pagina. Ze zijn terug te kijken in de Kennisbank.

Vragenuurtje voor Mentale gezondheidsnetwerken (in oprichting)

woensdag 28 mei 2025
12.00 tot 13.00 uur

Bent u betrokken bij een Mentale gezondheidsnetwerk (in oprichting)? Op 28 mei is er een ‘vragenuurtje’ voor vragen over de inhoud, ontwikkeling en de samenwerking van en in Mentale gezondheidsnetwerken.

Vragen die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: hoe betrek je ervaringsdeskundigen bij een verkennend gesprek? Hoe betrekken we andere aanbieders vanuit ggz of welzijn bij de netwerksamenwerking? En ook vragen over de functies en de verplicht te maken afspraken kunnen worden gesteld.

Vertegenwoordigers van de landelijke partijen (in ieder geval de Nederlandse ggz, InEen, LHV, Sociaal Werk Nederland, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland) zullen aanwezig zijn om de vragen te beantwoorden. En misschien hebben andere aanwezigen ook wel een oplossing die ze willen delen. Het zal dus een interactieve sessie zijn!

Vragen over de bekostiging en transformatieplannen vallen buiten de scope van dit vragenuurtje. Als u die aan het programma mailt, publiceren we de antwoorden als Q&A’s op de website.

Klik om u aan te melden voor het Vragenuurtje.

Het sociaal domein rondom het Mentale gezondheidsnetwerk

donderdag 5 juni 2025
16.00 tot 17.15 uur

De uitkomst van een verkennend gesprek kan zijn, dat de persoon om wie het gaat ondersteuning krijgt in het sociaal domein. De professionals van het verkennend gesprek brengen de persoon met het best passende beschikbare aanbod in contact. Om dit mogelijk te maken, is het Mentale gezondheidsnetwerk verbonden met (netwerken in) het sociaal domein.

Dit webinar gaat over drie veelvoorkomende soorten ondersteuningsnetwerken: de laagdrempelige steunpunten, toeleiding naar werk en schuldhulpverlening.

Hoe is deze ondersteuning georganiseerd? Hoe zien de ondersteuningstrajecten er in grote lijnen uit? En hoe komt de persoon met de juiste aanbieder in contact? We bespreken het in dit webinar, dat wordt voorbereid door VNG in samenwerking met SWN.

Klik om u aan te malden voor het webinar.

V&A over voorbeeld-samenwerkingsovereenkomst

Datum en tijd nog te bepalen.

De partijen die samen een regionaal Mentale gezondheidsnetwerk opzetten, kunnen de voorbeeld-samenwerkingsovereenkomst gebruiken om hun afspraken vast te leggen.
In dit webinar is het advocatenkantoor dat de overeenkomst opstelde vertegenwoordigd en beantwoorden we uw vragen over de overeenkomst.
Heeft u een vraag die u in het webinar wilt laten beantwoorden? Stuur die dan naar programma@mentalegezondheidsnetwerken.nl.

Samenwerking in de wijk en het Mentale gezondheidsnetwerk

Datum en tijd nog te bepalen.

Mentale gezondheidsnetwerken worden georganiseerd op regionaal niveau. Ze maken ook afspraken over hoe de partijen samenwerken in de wijk voor mensen die door psychische problemen tijdelijk ontregelen. Hoe werken hulpverleners op wijkniveau met elkaar samen en wat kan worden verwacht van de ggz?

Terug te kijken: Een Mentale gezondheidsnetwerk: hoe organiseer je het?

donderdag 26 september 2024
16.00 tot 17.15 uur

Het Mentale gezondheidsnetwerk moet mensen met psychische en sociale problematiek en hun naasten zo snel en goed mogelijk helpen. Hoe organiseer je dat met elkaar vanuit de Werkwijze? We laten aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe hulpverleners met elkaar samenwerken en hoe de verschillende functies (verkennend gesprek, informatie over wachttijden, transfermechanisme en domeinoverstijgend casuïstiek overleg) daarbij worden ingezet. Ook afspraken over onderlinge raadpleging en samenwerken in de wijk komen aan bod.
Dit webinar wordt voorbereid door InEen in samenwerking met De Nederlandse ggz, VNG en ZN.

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Mentale gezondheidsnetwerk en verkennend gesprek - financiering en contractering

vrijdag 4 oktober 2024
11.00 tot 12.15 uur

De activiteiten van Mentale gezondheidsnetwerken (inclusief de coördinatie ervan) worden betaald uit transformatiemiddelen, Zorgverzekeringswet en door gemeenten. Wat zijn de landelijke kaders hiervoor? Hoe verloopt de contractering?

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Het verkennend gesprek: hoe doe je dit samen en wie heeft welke rol?

donderdag 17 oktober 2024
16.00 tot 17.15 uur

Een verkennend gesprek wordt altijd gevoerd door hulpverleners van de ggz en sociaal domein en zoveel mogelijk met ervaringsdeskundigheid. In dit webinar delen medewerkers van Centraal Toeleidingspunt ggz Arnhem/Nijmegen hun ervaringen. Hoe geven zij het verkennend gesprek praktisch vorm? Op welke wijze benutten zij in het gesprek de kennis en kunde uit het sociaal en zorg domein? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Wat is de rol van de persoon, naasten en ervaringsdeskundigen?  En leidt het verkennend gesprek tot andere, beter passende oplossingen?
Dit webinar wordt voorbereid door De Nederlandse ggz en Sociaal Werk Nederland.

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Samenwerken in het Mentale gezondheidsnetwerk: de rol van de huisarts

donderdag 28 november 2024
19.00 tot 20.00 uur

Wat is de rol van de RHO en huisarts (POH) bij de aanmelding en voorbereiding van het verkennend gesprek? Welke informatie wordt uitgewisseld? Hoe werken huisartsen, ggz en sociaal domein samen en wie heeft welke verantwoordelijkheid? In dit webinar vertellen kaderhuisartsen GGZ Nelly van der Gaarden en Noor Pelger over hun praktijkervaring in verschillende regio’s.
Dit webinar wordt voorbereid door LHV in samenwerking met InEen, V&VN, De Nederlandse ggz en SWN. Accreditatie voor huisartsen is toegekend (1 punt).

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Werken aan wachttijden, hoe doe je dat nu concreet?

donderdag 12 december 2024
15.00 tot 16.30 uur

Hoe kun je je organisatie en therapeutische setting optimaliseren om binnen een bepaald tijdsbestek zoveel mogelijk mensen met psychische problemen kwaliteitsvol te helpen? Hoe maak je de ‘grenzen van de zorg’ zichtbaar, gegeven een beschikbaar budget? Onderwerpen waar Jo De Grave in dit webinar op in gaat.

Jo was eerder directeur patiëntenzorg van een ggz instelling in Vlaanderen en werkte als directielid en kwaliteitsmanager in de ambulante gespecialiseerde ggz. Hij is master biomedische wetenschappen en organisatie van de gezondheidszorg (Vrije Universiteit Brussel) en werkt als consultant. De laatste jaren heeft hij de dynamiek van de wachttijden onderzocht. Hij gaat onder meer samen met directies en behandelaren aan de slag om de doorstroom binnen ggz-aanbieders te optimaliseren. Het leggen van verbanden tussen real time operationele data, inzichten uit de wachtrijtheorie, concepten van procesmanagement en therapeutische principes zijn hierbij cruciaal.
Dit webinar wordt voorbereid door de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz.

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Samenwerken in Mentale gezondheidsnetwerken: van experiment naar opschalen en systeem-leren!

donderdag 23 januari 2025
19.00 tot 20.00 uur

In het IZA is afgesproken dat per 2025 de ontwikkelde werkwijze voor Mentale gezondheidsnetwerken wordt toegepast in alle regio’s. Afgelopen jaar is de werkwijze opgeleverd, is de bekostiging gerealiseerd en zijn in veel regio’s experimenten gestart met het verkennend gesprek, ingebed in een bredere samenwerking. We horen dat opschalen moeilijk is. Vaak vanwege het ontbreken van de juiste randvoorwaarden, maar ook doordat de eigen organisatie nog niet is aangesloten op de nieuwe werkwijze. Ook horen we dat de IZA-afspraken tot veel overleggen leiden, maar niet altijd verandering in de praktijk laten zien. André Schaminée, partner bij TwynstraGudde, kijkt met een ontwerp- en veranderbril naar transities en transformaties. Hij gaat vanuit zijn ervaring met verschillende maatschappelijke transitieopgaven aan de hand van voorbeelden in op de complexiteit en op diepte van de verandering die bij transities nodig is: zowel in de structuur, de werkwijze als in de cultuur. En ook: wat is daarbij de menselijke maat?
Dit webinar wordt voorbereid door De Nederlandse ggz en ZN.<br

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Terug te kijken: Wat doet het sociaal domein voor de mentale gezondheid van inwoners?

donderdag 13 februari 2025
16.00 tot 17.15 uur

Eén van de doelen van Mentale gezondheidsnetwerken is het (als dat passend is) ombuigen van zorgvragen naar het sociaal domein en sociaal domein professionals. Maar wat doen sociaal werkers en andere sociaal domeinprofessionals nu precies? En hoe kijken zij eigenlijk naar mentale gezondheidsvragen? Daarover gaat dit webinar.

Carla Kolner, programmacoördinator ‘Samenspel Sociaal Gezond’ aan de Hogeschool Utrecht, neemt ons mee in de lessen uit haar promotieonderzoek, ‘Rechtvaardige preventie- op het snijvlak van de publieke gezondheid en het sociaal domein’. Carla schetst hoe het welzijnsdomein naar de preventie van gezondheidsproblemen kijkt en hoe dit aanvullend is aan de leidende ziens- en werkwijzen in de zorg. Redenerend vanuit de welzijnslogica ontstaan veelal collectieve manieren om, met en door gemeenschappen, ondersteuning te bieden aan kwetsbare inwoners. Met haar bijdrage geeft Carla inzicht in de waarde van een sterke sociale basis en van het sociaal werk als het gaat om het verlichten of voorkomen van mentale gezondheidsproblemen op samenlevingsniveau.

Hierna geeft sociaalwerkorganisatie Dynamo in Amsterdam inzicht in hun dagelijkse praktijk. Dynamo is nauw betrokken bij de vorming van de mentale gezondheidsnetwerken in Amsterdam. Twee medewerkers van Dynamo laten concreet zien welke ondersteuning zij bieden aan inwoners met mentale gezondheidsproblemen, maar ook welke voorzieningen en activiteiten zij daarvoor in buurten en tussen wijkbewoners inrichten. Aan het woord komen een opbouwwerker en een ervaringsdeskundige uit het buurtteam.

Dit webinar wordt voorbereid door Sociaal Werk Nederland.

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Het verkennend gesprek als start van netwerkzorg

maandag 17 maart 2025
16.00 tot 17.15 uur

Een verkennend gesprek, één van de functies van Mentale gezondheidsnetwerken, vormt voor de groep mensen die én mentale problemen hebben én problemen op andere levensdomeinen de start van netwerkzorg. Het resultaat van het verkennend gesprek kan immers zijn, dat er hulp in het sociale domein nodig is en ook zorg in de ggz. Dan is in het vervolgtraject belangrijk om met elkaar te blijven samenwerken. Hoe doe je dat? En hoe werk je in de ggz samen met het sociaal domein verder op de resultaten van het verkennend gesprek, ook als iemand een paar maanden op behandeling heeft moeten wachten?

Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de ggz en psychiater bij UMC Utrecht, en Niels Mulder, hoogleraar Openbare ggz bij Erasmus MC en psychiater bij Antes, vertellen hierover vanuit hun ervaringen met netwerkzorg. Jantine Bottenberg, SPV’er en teamleider poli volwassenen bij GGZ Centraal, deelt haar ervaringen met netwerkintake in combinatie met verkennend gesprek. We bespreken hoe de methodiek van de netwerkintake gebruikt kan worden bij de start van behandeling/begeleiding en hoe de netwerkintake zich verhoudt tot het verkennend gesprek. Tot slot delen een professional zijn ervaringen en ideeën met het opzetten van resourcegroepen als vervolg op de netwerkintake.

De opname van dit webinar staat in onze Kennisbank.

Een initiatief van